BlogZDRAVI RECEPTIZDRAVI RECEPTI: SOLATA Z AJDO ...

ZDRAVI RECEPTI: SOLATA Z AJDO IN KISLIM ZELJEM

Iščete zdrav recept? Tokrat vam v rubriki zdravi recepti ponujamo solato z ajdo in kislim zeljem.

SESTAVINE

Sestavine (za 1 porcijo):

Ajda (kuhana, topla): 120 g (približno 40 g suhe ajde)

Kislo zelje: 80 g

Rdeči fižol: 80 g (kuhan ali iz pločevinke, odcejen in opran)

Popečena slanina: 30 g (ali tofu, popečen na kocke: 50 g)

Svež peteršilj: 1 žlica, drobno nasekljan

 

Dressing:

Med: 1 čajna žlička (5 g)

Dijonska gorčica: 1 čajna žlička (5 g)

Jabolčni kis: 1 čajna žlička (5 ml)

Olivno olje: 1 čajna žlička (5 ml)

Sol in poper: po okusu

POSTOPEK PRIPRAVE

Priprava ajde:

Ajdo skuhajte po navodilih na embalaži (približno 15 minut), nato jo odcedite in pustite, da ostane topla.

Popečena slanina ali tofu:

Če uporabljate slanino, jo narežite na manjše koščke in popražite v ponvi, dokler ne postane hrustljava.

Če uporabljate tofu, ga narežite na kocke, popražite z malo olja in ščepcem soli, dokler ni zlato rjav.

Priprava dressinga:

V majhni skledi zmešajte med, gorčico, jabolčni kis, olivno olje, sol in poper. Dobro premešajte.

Sestavljanje solate:

V posodo dodajte toplo ajdo, kislo zelje, rdeči fižol, popečeno slanino ali tofu.

Vse skupaj prelijte z dressingom in premešajte, da se vse sestavine enakomerno povežejo.

Na vrh potresite svež nasekljan peteršilj.

HRANILNE IN ENRGIJSKE VREDNOSTI

na porcijo
Energijska vrednost (*v kalorijah)
388
Maščobe (g)
17
Ogljikovi hidrati (g)
50
Vlaknine (g)
10
Beljakovine (g)
17
Sladkorji (g)
6
Omega-3 maščobne kisline (g)
0,2
Omega-6 maščobne kisline: (g)
1,5
skok na jug (4)

Recept pripravil: Emilijan Grgić, NCSF svetovalec na področju športne prehrane