Iščete zdrav recept? Tokrat vam v rubriki zdravi recepti ponujamo solato z ajdo in kislim zeljem.
SESTAVINE
Sestavine (za 1 porcijo):
Ajda (kuhana, topla): 120 g (približno 40 g suhe ajde)
Kislo zelje: 80 g
Rdeči fižol: 80 g (kuhan ali iz pločevinke, odcejen in opran)
Popečena slanina: 30 g (ali tofu, popečen na kocke: 50 g)
Svež peteršilj: 1 žlica, drobno nasekljan
Dressing:
Med: 1 čajna žlička (5 g)
Dijonska gorčica: 1 čajna žlička (5 g)
Jabolčni kis: 1 čajna žlička (5 ml)
Olivno olje: 1 čajna žlička (5 ml)
Sol in poper: po okusu
POSTOPEK PRIPRAVE
Priprava ajde:
Ajdo skuhajte po navodilih na embalaži (približno 15 minut), nato jo odcedite in pustite, da ostane topla.
Popečena slanina ali tofu:
Če uporabljate slanino, jo narežite na manjše koščke in popražite v ponvi, dokler ne postane hrustljava.
Če uporabljate tofu, ga narežite na kocke, popražite z malo olja in ščepcem soli, dokler ni zlato rjav.
Priprava dressinga:
V majhni skledi zmešajte med, gorčico, jabolčni kis, olivno olje, sol in poper. Dobro premešajte.
Sestavljanje solate:
V posodo dodajte toplo ajdo, kislo zelje, rdeči fižol, popečeno slanino ali tofu.
Vse skupaj prelijte z dressingom in premešajte, da se vse sestavine enakomerno povežejo.
Na vrh potresite svež nasekljan peteršilj.
HRANILNE IN ENRGIJSKE VREDNOSTI
|
na porcijo
|
---|---|
Energijska vrednost (*v kalorijah)
|
388
|
Maščobe (g)
|
17
|
Ogljikovi hidrati (g)
|
50
|
Vlaknine (g)
|
10
|
Beljakovine (g)
|
17
|
Sladkorji (g)
|
6
|
Omega-3 maščobne kisline (g)
|
0,2
|
Omega-6 maščobne kisline: (g)
|
1,5
|

Recept pripravil: Emilijan Grgić, NCSF svetovalec na področju športne prehrane