BlogZDRAVI RECEPTIZDRAVI RECEPTI: SKOK NA JUG

ZDRAVI RECEPTI: SKOK NA JUG

Iščete zdrav recept? Tokrat vam v rubriki zdravi recepti ponujamo solato, ki smo jo poimenovali kar skok na jug.

SESTAVINE

Za eno porcijo

  • Rukola: 40 g
  • Mlada špinača: 40 g
  • Kuhana topla leča: 120 g (uporabite rjavo ali zeleno lečo, lahko tudi iz pločevinke)
  • Feta sir: 50 g, nadrobljen
  • Pečena rdeča paprika: 1 srednje velika (približno 80 g)
  • Sveža bazilika: 5–10 lističev
  • Hrustljave drobtinice: 1 žlica (10 g, pripravljene doma ali kupljene)

Dresing:

Olivno olje: 1 žlica (10 ml)

Limonin sok: 1 žlica (15 ml)

Dijonska gorčica: 1 čajna žlička (5 g)

Med: 1 čajna žlička (5 g)

Česen: 1 strok, drobno sesekljan (ali ščepec česnovega prahu)

Sol in poper: po okusu

POSTOPEK PRIPRAVE

  1. Priprava pečene paprike: Če nimate že pripravljene pečene paprike, jo specite na žaru ali v ponvi, dokler koža ne potemni. Nato jo olupite in narežite na trakove.
  2. Priprava drobtinic: Za domače hrustljave drobtinice popražite krušne drobtine na suhi ponvi ali z malo olivnega olja, dokler niso zlato rjave. Dodajte ščepec soli ali začimb po okusu.
  3. Priprava dresinga: V majhni skledi zmešajte olivno olje, limonin sok, dijonsko gorčico, med, sesekljan česen, sol in poper. Dobro premešajte, da nastane homogena mešanica.

Sestavljanje jedi:

Na krožnik ali v posodo razporedite rukolo in mlado špinačo kot osnovo.

Na vrh dodajte toplo lečo, narezano pečeno papriko in nadrobljeno feto.

Potresite s svežo baziliko in hrustljavimi drobtinicami.

Prelijte s pripravljenim dresingom.

HRANILNE IN ENRGIJSKE VREDNOSTI

na porcijo
Energijska vrednost (*v kalorijah)
414
Maščobe (g)
22
Ogljikovi hidrati (g)
35
Vlaknine (g)
12
Beljakovine (g)
16
Sladkorji (g)
6
Omega-3 maščobne kisline (g)
0,3
Omega-6 maščobne kisline: (g)
2,5
skok na jug

Recept pripravil: Emilijan Grgić, NCSF svetovalec na področju športne prehrane