Sveža zelenjava je pomemben del zdrave prehrane, a pogosto pozabimo, kako ključno vlogo ima pri tem čas – od pobiranja do krožnika. Zakaj hranilna vrednost hitro upada? Kaj pomeni kratka dobavna veriga in kako si lahko pomagamo sami?
Na delavnici boste izvedeli, kako lahko zelenjavo pridelujete kar doma – tudi če nimate vrta!
Spoznali boste osnove gojenja na okenski polici in balkonu, kako pripraviti gredo, kompost ter kdaj in kaj saditi. Poseben poudarek bo tudi na tem, kako si lahko vrtnarjenje prilagodimo tako, da ne povzroča bolečin in ostaja v veselje.
- Kako čas vpliva na hranilno vrednost zelenjave in zakaj je pomembna lokalna pridelava.
- Kaj vse lahko gojimo doma – od mikrozelenja do sezonske zelenjave.
- Praktični nasveti za pripravo grede, komposta in pravilno sajenje.
- Triki za vrtnarjenje brez napora – tudi za starejše in začetnike.
Delavnico bo vodil Simon Zajc, nosilec Kmetije Pr’ Čižman iz Jarš pri Ljubljani, ki jo skupaj z družino vodi že tretje leto. Kmetija z več kot stoletno tradicijo se ukvarja s pridelavo sezonske zelenjave, mikrozelenja in jajc iz proste reje. Letno pridelajo preko 100 različnih zelenjavnih produktov, njihova ekološka naravnanost in neposreden stik s potrošniki pa sta središče njihovega poslanstva.